Vad är min nya mat?

Jag har under en lång tid blivit ombedd av klienter, familj och vänner att göra nån form av… “matbok”, när det gäller den läkande kost jag skriver om på min hemsida Mitt nya liv. För att göra det hela lite lättare.

Färgsprakande "läkande kost" på ett turkosfärgat fat.Det kan vara nog så svårt att få ihop nya måltider, förutom den kostomläggning som i vissa fall krävs för att kunna upprätthålla eller skapa en god hälsa.
“Hur ska jag veta vad jag kan laga, när jag inte ens vet vad jag kan äta…?” har många frågat mig. Och jag förstår precis hur det känns, genom erfarenhet av min egen kostomläggning.

Jag kallar hellre dessa samlingar för “matbok” eller “inspirationsbok” – än just “kokbok”.

För jag är varken traditionell eller utbildad kock. Det innebär att jag aldrig gjort traditionella “recept” och har jag dragit mig lite för att göra detta, men jag har lyckats laga mat ändå! Därför vädjar jag till din kreativitet och fantasi i mina förslag. Var öppen för hur man “kan” laga mat. Sluta lyssna på dem som säger hur man “ska” laga mat och vad man “måste” göra – samt vad man absolut inte “får” göra.

Men undvik att tvinga andra till din förändring. Skapa dina egna rutiner och hoppas på att andra följer efter. De tycker förmodligen ändå att du är knäpp som lägger om din kosthållning… kom ihåg att en förändring kan vara skrämmande för människor. Särskilt de man har nära. Ska de bli tvungna att ändra sig, de också…?

Två stekta mathjärtan, på ett turkosfärgat fat.Skapa en ny vana och trygghet i ditt sätt att äta och leva (istället för att låta maten dämpa känslor) – för att du mår bra av det! Ta inga större diskussioner, du behöver inte vara som alla andra. Du är unik. Säg bara “det här funkar för mig” och stå fast vid din övertygelse. Dina egna behov.

Kunde jag göra detta så kan du. Jag tror på din förmåga.

Vänligen, Linda